‘Ekonomimize 6 milyar doları geri kazandırdık’

Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, Sıfır Atık konusunda küresel farkındalığı artırmanın önemine dikkat çekti ve 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nün tüm çevre gönüllülerine önemli bir fırsat sunduğunu dile getirdi. Bu özel günün dünyanın her köşesinde, yüzlerce etkinlik ve binlerce insanın katılımıyla kutlandığını, BM Çevre Programı’nın kayıtlarına göre hafta boyunca 78 ülkeden 16 dilde Sıfır Atık temalı 800 kadar makalenin yayınlandığını söyleyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanımızın dijital ilk imzasıyla sivil katılıma açtığı Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı, dünyanın farklı ülkelerinden binlerce kişinin desteğiyle günden güne güçleniyor. Dokunduğumuz ve hayatında ufak da olsa bir değişimin öncüsü olduğumuz kişilerin sayısını artırmalıyız. Bu düşünceyle, Danışma Kurulunun çalışmaları kapsamında, ‘İyi Niyet Elçileri’ uygulamasını hayata geçirmeyi öneriyorum” diye konuştu.

Küresel girişim

Türkiye’de kamu kurumlarında başlayarak hanelere yayılan kompost uygulamasının ve toprak dostu organik gübre kullanımının, dünya genelinde de hızla yaygınlaşması için Kurulun öncelikli gündeminde olması gerektiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye’deki Sıfır Atık uygulamalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Sıfır Atık sadece doğaya değil, ekonomik kalkınmaya da önemli faydalar sağlıyor. Ülkemizde, projenin başlangıcından bu yana 59,9 milyon ton atığı yeniden değerlendirirken, 6 milyar doları ekonomimize geri kazandırmayı başardık. Sıfır Atık konusunda üstlendiğimiz misyonu, bir insan hakları mücadelesi olarak ele almalıyız. Önümüzdeki yeni projelerden birisi olarak, BM işbirliğinde, Sıfır Atık uygulamasına geçmek isteyen ülke ve kuruluşlara yönelik rehber yayınlar hazırlığına başladık. Öte yandan, dünyanın her yerinde geçerli olacak ve tüm Sıfır Atık uygulamalarını ortaklaştıracak, küresel bir Sıfır Atık standardizasyonu için girişimlerimizi başlatıyoruz.”

BM’den teşekkür

Toplantının moderatörlüğünü yapan Politikadan Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Guy Bernard Ryder, Emine Erdoğan’a Sıfır Atık Projesi’ndeki küresel liderliği için teşekkür ederek, projeyi örnek alan pek çok ülke olduğunu dile getirdi.

Related Posts

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye adımı: Vize çağrısı

Vizeler konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) uzun zamandır Türk vatandaşlarına yönelik zorluk çıkarmasına karşı tepkilere karşı ilk adım geldi.

BBC’ye konuşan Joe Biden: ‘Trump Cumhuriyetçi bir başkan gibi davranmıyor’

BBC’ye konuşan Joe Biden: ‘Trump Cumhuriyetçi bir başkan gibi davranmıyor’

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Gazze’ye yardım açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, günlük basın toplantısında Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazze’ye yardımların yeni bir vakıf üzerinden yapılacağı duyumuyla ilgili soruya Burce, “Öncelikle, Gazze’ye …

Yemek yaparken garip sorular sordu: Saatler içinde hayatı altüst oldu

Kabin memurluğu yapan bir kadın, arkadaşlarıyla keyifli şekilde yemek yaparken hayatı bir anda altüst oldu. Kendisini ‘garip sorular’ sorarken bulan genç kadın, saatler içinde kabusu yaşadı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir