Kasımda Milliyet Sanat bir başkadır

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ – Milliyet Sanat kasım ayı kapağında “Cumhuriyet’e Armağan” başlığıyla İstiklal’de açılan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’ni selamlıyor. Plastik sanatlar sayfalarında Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un Almanya’daki Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları (SKD) iş birliğiyle açılan “Eşyaların Tesellisi” sergisi okurları karşılıyor. Alte Meister Galerisi Semper Salonu’nda açılan ve Münih ile Prag’ı da kapsayacak uzun süreli proje kapsamında Masumiyet Müzesi’nde yer alan 78 vitrinin 41’inin edisyonu görülebiliyor. Pamuk’un sergisinde yer alan iki yapıtı için kaleme aldığı okumaları Milliyet Sanat okurlarını bekliyor. Plastik sanatlar sayfalarında ayrıca “Karanın Bittiği Mavi” sergisiyle Rahmi M. Koç Müzesi’ne konuk olan usta karikatürist ve ressam Haslet Soyöz söyleşisi, “Marina Abramovic’e Londra’da saygı duruş” başlığıyla Londra Royal Academy of Art’taki sergiye dair inceleme yazısı, Folkart Galeri’deki “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisine dair proje direktörü Fahri Özdemir ile söyleşi yer alıyor.

Lanetlenmiş Şiva

Asu Maro, Ayın Söyleşisi’nde Nihal Yalçın ile bir araya geliyor. Yalçın’ın “Öteki yaratmak için korkuya gerek var” cümlesini ön plana çıkaran Maro, bu ay İstanbul Tiyatro Festivali’nde perde açacak “Çirkin”de ölümsüzlükle lanetlenmiş Şiva rolünü üstlenen Yalçın’dan masallardaki kötü kalpli kraliçelerin hikâyelerini dinliyor. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Bodrum Uluslararası Tiyatro Festivali’nin sanat yönetmenleri Övül ve Mustafa Avkıran ile söyleşi ve “Âşık Shakespeare’ ile lunaparka davetlisiniz” başlığıyla oyuncular Nezaket Erden ve Uraz Kaygılaroğlu’na ayrılmış sayfalar tiyatro dünyasının nabzının tutuyor.

Rap müzikali

Sinema sayfaları “Küllerinden Doğan Napolyon”la açılıyor. Hollywood’un tarihî filmlere meraklı yönetmeni Ridley Scott’ın yeni filmi “Napoleon/ Napolyon”, mercek altına alınıyor. Yeni filminde Fransa Kralı XV. Louis’ye hayat veren Johnny Depp’in kariyerinde canlandırdığı gerçek karakterlerden “Bir Düşüşün Anatomisi”ndeki oyunculuğuyla dikkat çeken Sandra Hüller’e, İstanbul Sinema Müzesi “Galaksinin Fanları: Star Wars Fan Sergisi”ne dair izlenimlerden İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film seçilen “Kör Noktada”nın Almanya’da yaşayan yönetmen Ayşe Polat söyleşisine kadar geniş bir yelpaze okuru bekliyor. Müzik sayfaları Mabel Matiz’le yaptığı “Antidepresan” şarkısıyla çok konuşulan Mert Demir’i, Türkiye’nin ilk rap müzikalinde rol alan Kamufle’yi, 2021 yılında dağıldığını açıklayan ve “Random Access Memories”in 10. yıl dönümünde son albümü “Daft Punk: Random Access Memories”i yayınlayan Daft Punk’ı ağırlıyor.

Atatürk’ün kitapçısı

Edebiyat sayfalarına Başar Başarır’ın “Bir şeylere kızdığım için yazıyorum” cümlesi damga vuruyor. Son romanı “Dünyanın Bütün Fıstıkları”nda iki erkek kardeşin çatışmalı ilişkisini ve bu ilişki ekseninde Kozak Yaylası’nda kurulan taş ocağıyla doğanın nasıl yok edildiğini anlatan Başarır’ın samimi sözleri edebiyatseverlere sunuluyor. Dergi, 100. sayfasında Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına özel olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün kitapçısına yer veriyor. 1913 yılında ismini dönemin meşhur zırhlı gemisinden alarak kurulan ve 110 yıldır İzmir’in tarihî Kemeraltı Çarşısı’nda kitapseverleri kitaplarla buluşan Yavuz Kitabevi’ni; Atatürk tarafından soyadları verilen Kitapçı ailesi anlatıyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir