Aile hekimleri yeni yönetmeliğe karşı iş bıraktı

Aile Hekimlerinden Yeni Yönetmelik Kararına Tepki: Greve Başladılar

Tıp dünyasında son günlerde gerginlik yaşanıyor. 1 Kasım’da yürürlüğe giren ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ hekimler arasında tepkilere neden oldu. Yeni yönetmeliğe karşı çıkan hekimler, 2-6 Aralık tarihleri arasında beş günlük iş bırakma eylemi kararı alarak greve başladılar.

Hekimler, yönetmeliğe ilişkin düzenlemeleri ‘eziyet yönetmeliği’ olarak nitelendirerek geri çekilmesini talep ediyor. Türkiye genelinde örgütlenen hekimler, gösteriler ve yürüyüşler düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.

Yönetmelikte Neler Değişti?

Yeni yönetmelikle aile hekimlerinin aylık başarı oranları belirlenirken gebe, bebek-çocuk izlemleri gibi kıstaslara “lohusalık” izlemi de eklendi. Bu alandaki çalışmalar artık “koruyucu ve önleyici” sağlık hizmetleri kapsamında değerlendiriliyor.

Ayrıca, aile hekimlerine yapılan aylık ödemeleri belirleyen kıstaslarda da değişiklik yapıldı. Nüfus bazlı ödemelerde düzenlemeler yapılırken kronik hastalıkların takibi ve koruyucu sağlık hizmetlerine ilişkin katsayılarda artış sağlandı.

Teşvik Ödemesi ve Hedefler

Yönetmelik kapsamında aile hekimlerine teşvik ödemesi yapılacak kıstaslar arasında, kronik hastalık taramaları, akılcı ilaç kullanımı ve hastanelere yapılan başvuru sayısının azaltılması gibi ölçütler yer alıyor. Bu düzenlemelerle hekim başına düşen hasta sayısı azaltılarak daha etkin hizmet sunumu hedefleniyor.

Aile Hekimlerinin Maaşları

Aile hekimlerinin maaşları hastalarına ve ek ödemelere göre değişkenlik gösteriyor. Ortalama olarak 50.000 TL ile 70.000 TL arasında bir kazanç elde eden aile hekimleri, sağlık sektöründe önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

Related Posts

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.