Prof. Dr. Tevfik Özlü: Ağır astım hastalarında “monoklonal antikorlar” devreye giriyor

Tevfik Özlü: Ağır Astım Hastalarında Biyolojik Tedavi Yöntemleri Etkili

T24 Haber Merkezi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ağır astım hastaları için standart tedavilere cevap vermeyen bir seçenek olarak biyolojik ilaç tedavilerini önerdi. Prof. Dr. Özlü, “Ağır astım hastalarında, biyolojik tedavi dediğimiz ‘monoklonal antikorlar’ devreye giriyor. Yaklaşık 20 yıldır bu ilaçlar, astım tedavisinde kullanılıyor. Elde ettiğimiz sonuçlar gerçekten çok iyi” açıklamasında bulundu.

Özlü, ağır astım hastaları için biyolojik ilaçların önemli bir tercih olduğunu vurgulayarak, “Astım hastalarının yüzde 4’ü, standart ilaç tedavilerine rağmen maalesef iyileştirilemiyor. Bu durumda ‘ağır astım hastası’ tanımını kullanıyoruz. Bu hastalar için yüksek dozda yan etkisi olan ilaçlar kullanmak zorunda kalıyoruz. Ancak bu ilaçların olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle biyolojik tedavi yöntemleri önemli hale gelmektedir” dedi.


“Etkili ve Güvenli İlaçlar”

Özlü, astım tedavisinde kullanılan biyolojik ilaçların hastaların semptomlarını büyük ölçüde azalttığını belirterek, “Bazı araştırmalar sonucunda hastanın biyolojik tedaviye uygun olduğu saptandığında ilaçlara başlanabilmektedir. Yaklaşık 20 yıldır bu ilaçlar astım tedavisinde kullanılmaktadır. Son zamanlarda bu gruba yeni ilaçlar da eklenmiştir. Genel olarak elde ettiğimiz sonuçlar oldukça olumludur. Tedavi altındaki hastalarımı uzun süredir takip etmekteyim. Önceden çeşitli semptomlar yaşayan hastalar, bu tedavi sayesinde rahatlayabilmektedir. Ataklar ve krizler gözlenmemektedir. Kortizon kullanımı azaltılabilmekte ya da kesilebilmektedir. Bu yöntem gerçekten etkili ve güvenlidir. Ancak her astım hastasına uygulanamamaktadır. Hastanın özenle seçilmesi gerekmektedir. Rutin bir tedavi değildir. Standart astım ilaçlarının yetersiz kaldığı, sonuç alınamadığı ve iyileştirilemediği durumlarda tercih edilen bir tedavi yaklaşımıdır” diye konuştu. (DHA)

Related Posts

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.