Cevdet Yılmaz’dan enflasyon mesajı

Cevdet Yılmaz: 2025 Yılında Enflasyon Hedeflerimize Ulaşacağız

AK Parti Grup Başkanvekili Cevdet Yılmaz, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yılmaz, 2025 yılında enflasyonun Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle uyumlu bir şekilde seyredeceğini belirterek, Aralık ayı fiyat gelişmeleriyle birlikte 2024 yıl sonunda enflasyonun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın tahmin aralığıyla uyumlu olmasını beklediklerini dile getirdi.

Yılmaz’ın açıklamalarından bazıları şu şekildedir;

“Gelecek dönemde de bu olumlu trendin devam etmesini sağlayarak, dezenflasyon sürecini başarılı bir şekilde tamamlayıp, tekrar tek haneli enflasyon rakamlarını görmeyi ve böylece kalıcı fiyat istikrarına ulaşmayı hedefliyoruz.

Küresel ekonomideki zorluklara rağmen, Türkiye 2023 yılında 255,6 milyar dolarlık rekor seviyede ihracat yaparak dünya ihracatından aldığı payı yüzde 1,07’ye çıkarmıştır. Bu süreçte, global belirsizliklere ve uygulanan tedbirler ile dezenflasyon politikalarına rağmen ihracatımız güçlü bir performans sergilemektedir.

Eylül ayında toplam istihdam sayısı 33 milyonu geçmiştir. Ekonomiyi yavaşlatan dezenflasyon sürecine karşın, 2024’ün ilk üç çeyreğinde istihdam ve iş gücüne katılımda artış kaydedilmiştir.

Temel politika belgelerimizin hedeflerine uygun olarak, önümüzdeki üç yılda istihdamın yıllık ortalama 758 bin kişi artmasını ve işgücüne katılım oranının yüzde 56’ya ulaşmasını amaçlıyoruz.

29 Kasım tarihli verilere göre Kamu Kesimi Mevduatı (KKM) toplam mevduat içindeki payı bir önceki yıla göre yüzde 26,2’den yüzde 6,6’ya gerilerken, Türk Lirası mevduat oranı yüzde 57,3’e yükselmiştir. Ayrıca, mevduat dolarizasyonu yüzde 36,1’e gerileyerek 2015’ten bu yana en düşük seviyeye inmiştir.

Türkiye’nin kredi temerrüt takası (CDS) primi ise 2024 yılında da gerileyerek Şubat 2020 seviyelerine kadar inmiştir.

Related Posts

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı