Ürdün ve Arap ülkeleri, Filistin için çözüm arıyor

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Arap ülkelerinin Gazze’yi yeniden inşa etmeye yönelik bir plan üzerinde çalıştığını ve bunun Filistinlilerin yerinden edilmesini içermediğini söyledi.

Safadi, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı açıklamada, ülkesinin daha fazla Filistinli kabul edemeyeceğini belirterek, “Nüfusumuzun yüzde 35’i mülteci. Daha fazlasını alamayız. Filistinliler Ürdün’e gelmek istemiyor, biz de onların buraya gelmesini istemiyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistinlileri Gazze’den çıkartarak Ürdün ve Mısır’a yerleştirme planı, bölgedeki hükümetler tarafından reddedilmiş ve istikrarsızlığa yol açabilecek bir adım olarak değerlendirilmişti.

Ürdün Kralı II. Abdullah, 11 Şubat’ta Washington’a giderek ABD Başkanı Trump’a ülkesinin bu plana kesinlikle karşı olduğunu yineledi.

‘GAZZELİLERİ ÇIKARMADAN YENİDEN İNŞA EDEBİLİRİZ’

Katar merkezli The New Arab haber ajansına konuşan iki Avrupalı diplomatik kaynağa göre Ürdün Kralı, Trump’a Arapların önerdiği planın daha ucuz ve daha hızlı hayata geçirilebileceğini söyledi. Trump’ın bu fikre açık olduğu iddia edildi.

Safadi, “Gazze’yi yeniden inşa edebiliriz ve bunu insanları yerinden etmeden yapabiliriz. Güvenliği ve uygun yönetimi garanti altına alacak bir plan oluşturabiliriz” dedi.

İsrail’in de bölgenin geleceğini düşünmesi gerektiğini ekleyerek, “İsrailliler uzun vadeli düşünmek zorunda. Barış ve güvenlik içinde yaşamak istiyorlarsa, komşularının da barış ve güvenlik içinde olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ARAP ÜLKELERİ TÜM HIZLA ÇALIŞIYOR

Suudi Arabistan öncülüğünde Arap ülkeleri, Gazze’nin geleceğine dair Trump’ın önerisine karşı bir alternatif plan geliştirmek için yoğun diplomatik çabalar yürütüyor.

Reuters’a konuşan on farklı kaynağa göre bu çaba, Filistinlilerin Gazze’den çıkarılmasını öngören ABD planına karşı bir denge oluşturmayı amaçlıyor. Arap liderler, bölgede istikrarı koruyacak ve Gazze’nin yönetimini sürdürülebilir kılacak bir çözüm arayışında.

Safadi, Gazze’ye odaklanırken Batı Şeria’daki durumun göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyardı. İsrail, İran destekli gruplara karşı çok cepheli bir savaşın parçası olarak Batı Şeria’daki askeri operasyonlarını artırdı.

Binlerce Filistinli, Batı Şeria’daki askeri harekât ve yıkım nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. “Batı Şeria, patlamaya hazır bir barut fıçısı” diyen Safadi, bölgedeki gerilimin hızla kontrolden çıkabileceğini vurguladı.

Related Posts

Grand Kartal Otel Yangını Davasında Savcılıktan Mütalaa

Bolu’daki otel yangınında savcılık, tutuklama talebi ve ev hapsinin devamını istedi.

İran basını: Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İsrail saldırısında yaralandı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın İsrail’in 16 Haziran’da Tahran’a düzenlediği bir saldırıda yaralandığı bildirildi.

Texas’taki Mistik Kampı ‘sel alanı’ statüsünden çıkarıldı

ABD’nin Texas eyaletinde meydana gelen selde 27 kişinin hayatını kaybettiği ‘Mistik Kampı’nın, ‘Özel Sel Tehlikesi Alanı’ statüsünden çıkarıldığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihi konuşması İsrail’den Yunanistan’a manşetlerde: ‘Tarihte yeni bir sayfa açıldı’

Dünya, terör örgütü PKK’nın silah bırakma töreninin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü AK Parti Kızılcahamam Kampı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmaya kilitlendi. Erdoğan’ın 47 yıllık terör belasını bitmek üzere olduğunu …

Almanya meğer PKK’yı değil Türkleri izliyormuş

Berlin; PKK’yı yasaklamasına rağmen korumaya devam ediyor. PKK’lıların listesini Türkiye’ye sızdırdığı iddiasıyla bir Türk konsolosluk çalışanı ile Türk kökenli bir polisin evleri basıldı. Haklarında soruşturma açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ankara’yı hak ettiği hizmete kavuşturuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ankara’yı hak ettiği hizmete kavuşturuyoruz