Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye, 6 Aylık Bal İhracatında Başarılı Bir Dönem Geçirdi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’nin uygun iklim koşullarına sahip olması sayesinde arıcılık sektörü hızla gelişiyor. Son 6 aylık dönemde yapılan bal ihracatı 4 bin 577 ton olarak gerçekleşti ve bu sayede 16 milyon 624 bin 168 dolar gelir elde edildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Birleşik Krallık gibi önemli ülkelerin yanı sıra, toplamda 41 ülkeye bal ihracatı gerçekleştirildi. ABD’ye 6 milyon 440 bin 941 dolar, Almanya’ya 2 milyon 810 bin 25 dolar ve Birleşik Krallık’a 1 milyon 355 bin 451 dolar değerinde bal ihraç edildi.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, Cibuti, Polonya, Yemen, Kongo ve İzlanda gibi ülkelere de bal satışı yapıldı.

“Türk Balı Dünya Çapında Tanınıyor”

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, arıcılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirirken, Türkiye’nin arıcılıkta hem üretim kapasitesi hem de ürün kalitesi olarak dünya genelinde ön sıralarda olduğunu vurguladı.

Kalyoncu, Türk balının dünya genelinde daha fazla talep görmesinden dolayı önümüzdeki dönemde bal ihracatında artış hedeflediklerini belirtti. Ülke çeşitliliğindeki artışın Türk balının popülerliğini artırdığına dikkat çeken Kalyoncu, “Türk balı, dünya çapında tanınıyor ve tercih ediliyor. Bu bizim için büyük bir başarı.” şeklinde konuştu.

Gelecek dönemde kaliteli ve coğrafi işaretli ürünlerle farklı pazarlarda daha etkili bir konuma gelmeyi hedeflediklerini söyleyen Kalyoncu, üretici birlikleriyle iş birliği yapılarak kalitenin artırılması ve sürdürülebilir ihracat stratejileri geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kalyoncu, “Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de gelir bazında ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Amacımız, Türk balını dünya sofralarında daha fazla görmek.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı artırıldı

Akaryakıta zam geldi!

Akaryakıta tabela bir kez daha değişti. 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı gelmişti. Brent petrol ve dövizdeki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Şimdi ise yeni bir zam daha geldi. Motorinin …