Ezine, tulum veya kaşar değil: En sağlıklı peynir buymuş, tek bir ilimizde yapılıyor

Türkiye’nin En Sağlıklı Peyniri: Van Otu Peyniri

Türkiye, peynir çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Ezine, tulum ve eski kaşar gibi klasikleşmiş lezzetler yıllardır sofraların baş tacı olsa da yapılan yeni değerlendirmeler bu üçlünün dışında bir peynirin öne çıktığını gösteriyor. Uzmanlar, en sağlıklı peynirin Van’a özgü “otlu peynir” olduğuna dikkat çekiyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÜRETİLİYOR

Yalnızca Van ve çevresinde geleneksel yöntemlerle üretilen Van otlu peyniri, içerdiği doğal bileşenlerle adeta bir besin takviyesi özelliği taşıyor. Bu peynirin en ayırt edici özelliği ise içine eklenen 15’ten fazla şifalı ot. Yabani sarımsak olmak üzere kekik, nane, heliz ve mendok gibi dağ otlarıyla zenginleştirilen peynir, sadece protein ve kalsiyum değil, aynı zamanda doğal antioksidan ve antiseptik özellikler de içeriyor.

FERMENTASYON TAMAMEN DOĞAL

Ezine peyniri üçlü süt karışımıyla dengeli bir lezzet sunarken, tulum peyniri yoğun yağ oranıyla ve eski kaşar uzun raf ömrüyle biliniyor. Ancak Van otlu peyniri, bu peynirlerin aksine herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu içermeden, bez torbalarda veya toprak küplerde aylarca dinlendiriliyor. Bu süreçte peynir kendi doğal fermantasyonunu geliştiriyor, bu da bağırsak sağlığına destek olan probiyotik etki sağlıyor.

SAĞLIĞA FAYDALARIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Van otlu peyniri, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması, kan dolaşımını desteklemesi ve içerdiği otlar sayesinde enflamasyonla yani iltihapla savaşması ile dikkat çekiyor. Ayrıca dağdan toplanan otlar sayesinde peynir, geleneksel gıda ürünleri arasında en zengin antioksidan kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor.

PEKİ ZARARI YOK MU?

Elbette her doğal ürün gibi, Van otlu peynirinde de ölçüsüz tüketim bazı sorunlara yol açabiliyor.

Tuz oranı, özellikle açık üretimlerde yüksek olabiliyor; bu da yüksek tansiyon hastaları için risk oluşturabiliyor. İçeriğindeki bazı otlar alerjik bünyelerde hassasiyete neden olabilir. Hijyenik koşullarda üretilmemiş otlu peynirler, zararlı bakteri üretimine açık olabiliyor. Uzmanlar bu nedenle, güvenilir üreticiden alınmasını ve tüketimde ölçünün korunmasını tavsiye ediyor.

Related Posts

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

ABB’den “içme suyu salgını” iddialarına açıklama: Herhangi olumsuz bir durum tespit edilmemiştir

ABB’den “içme suyu salgını” iddialarına açıklama: Herhangi olumsuz bir durum tespit edilmemiştir

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.