Dedektifler İş Başına: Bir Fotoğrafın Nerede Çekildiğini Bulabilmeniz İçin İşinize Yarayacak 5 İpucu

Fotoğrafın Nerede Çekildiğini Bulmanın Yolları

Dedektif gibi hissedebileceğiniz bazı yöntemler var.

Tabii ki bazı bilgilere de sahip olmanız ya da şans sizden yana olmalı. Gelin şimdi fotoğrafın çekildiği yeri bulmanın yöntemlerini anlatalım.

Fotoğrafı Detaylıca İnceleyin

Bir fotoğrafın nerede çekildiğini öğrenmek için yapacağınız en temel adım, fotoğrafı detaylıca incelemek. İster telefondan isterseniz de büyük bir monitörden bakın ama detayları kaçırmayın.

Arkadaki mimari yapılar, bitki örtüsü, tabelalar veya doğal bir manzara gibi ipuçlarını fotoğrafın konumunu çözmekte kullanabilirsiniz.

Bir fotoğrafta sadece kaktüs varsa bu büyük ihtimal, fotoğrafın sıcak ve kurak bir bölgede çekildiğine işaret edebilir. Bunun yanı sıra gökyüzünün rengi, bulutlar veya güneşin açısından da fotoğrafın hangi saat aralıklarında veya hangi yarım kürede çekildiği hakkında ipucu verebilir.

Ayrıca fotoğrafa ne kadar uzun süre bakarsanız fark edeceğiniz detayların bir o kadar artacağını unutmayın ve merakınıza yenik düşüp hızlı karar vermeyin.

Google Görseller’i Kullanın

Teknoloji merakınızı gidermek için de iş başında. Bunun için Google Görseller’i kullanabilirsiniz.

  • Google’a gidin ve “Görselle Arama” özelliğini açın.
  • Fotoğrafı yükleyin veya bağlantısını yapıştırın.
  • Sonuçlar arasında fotoğrafınızla eşleşen ya da benzer olan görüntülere göz atın.

Özellikle popüler turistik mekânlar için bu yöntem epey işinize yarayabilir. Ünlü bir köprüden ya da ikonik bir heykelden yola çıkarak Google, birkaç saniyede cevabı karşınıza çıkaracaktır.

Harita ve Coğrafi Etiketler (Geotagging) Kontrolü

Fotoğraf dijital bir cihazla çekildiyse ve harita bilgileri kapatılmadıysa kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Birçok akıllı telefon ve dijital kamera, çekilen fotoğraflara coğrafi etiket ekliyor. Bu etiket sayesinde de fotoğrafın çekildiği koordinatları öğrenebilirsiniz.

Bu koordinatları kullanarak:

  • Fotoğrafı bilgisayarınıza aktarın.
  • Dosya ayrıntılarına bakarak GPS bilgilerini bulun.
  • Google Haritalar’a gidip bu koordinatları arayın.

Eğer böyle bir bilgi yoksa üzülmeyin, hâlâ başka yöntemler var!

Sosyal Medyanın Dedektif Gücünü Devreye Sokun

Ummadığınız bir şekilde belki de sosyal medya platformlarından da fotoğrafın nerede çekildiğini bulabilirsiniz.

Instagram’da hashtag arama yapabilirsiniz. Fotoğraftaki bir bina, doğa manzarası ya da başka bir ipucu size o yerle ilgili olabilecek hashtag’ler sunabilir. Örneğin, bir çöl fotoğrafı mı? #desert #sahara gibi etiketlerle arama yapabilirsiniz.

Pinterest’i de görsel keşif motoru olarak tercih edebilir, özellikle manzara ve yapılar için kullanabilirsiniz.

Yerel Topluluklardan Yardım İsteyin

Buraya kadar tıkandınız ve bir türlü aradığınız bilgiyi bulamadınız mı? O zaman insan zekâsına başvurun ve Reddit gibi platformlarda fotoğrafı paylaşarak oradaki topluluğun bilgisine başvurun.

Reddit’in “WhereIsThis” (Burası Neresi?) alt forumu, tam olarak bu işler için var. Bu sayede binlerce kullanıcı fotoğrafınızdaki ipuçlarını yorumlamak için size yardımcı olabilir.

Sormak demişken insan olmasa da yapay zekânın da gücünü kullanabilirsiniz. ChatGPT’e görselinizi yükleyin ve sorun bakalım, size nereleri çıkaracak.

Tüm bu yöntemleri kullanarak fotoğrafın hikâyesini yeniden keşfedebilirsiniz. Belki de cevap sandığınızdan daha yakında olabilir.

Kaynaklar: Mail Xaminer, How to Geek, Africa Check

Bunları da inceleyebilirsiniz:

Related Posts

Ağaç ölümlerinin üstündeki sis bulutu kalktı: Bilim adamların şoke eden keşif

Tropik bölgelerde ağaç ölümleri tehlikeli bir hızla artarken, doğa bilimciler şimdiye dek göz ardı edilen bir tehdide dikkat çekiyor: Kısa süreli ama yıkıcı gök gürültülü fırtınalar. Cary Institute of Ecosystem Studies’tan orman ekoloğu Evan Gora’nın …

Mavi ekran hatası tarih oluyor! Yeni arka plan artık böyle gözükecek!

Windows’un ikonik mavi ekran hatası değişiyor. Yıllardır kullanılan arka plan yerini siyah ekrana bırakacak.

Gökyüzünde hayat kurtaran teknoloji! Acil yardımda devrim

Kendi kendini yönetebilen ambulans drone, acil müdahale süreçlerini yeniden tanımladı. 120 kiloya kadar hasta taşıyabilen ve saatte 110 kilometre hızla 150 kilometre mesafeye ulaşabilen bu otonom drone, tasarımcısına 20 bin dolar ödül kazandırdı …

Game Pass’e eklenecek yeni oyunlar açıklandı

Microsoft’un Xbox Game Pass abonelik servisine onlarca yeni oyun ekleniyor. Haziran ayının sonuna kadar platforma dahil olacak oyunların tam listesi açıklandı.

Zengin mahallelerinin popüler iki markası birleşiyor

Zenginlerin gözdesi olan lüks iki otomobil markası güçlerini birleştirme kararı aldı.

Gecenin sırlarını çözen bilim! Karanlıkta görme yenilikleri

Geceyi gündüze çeviren karanlıkta görme teknolojileri, bilim dünyasında heyecan oluşturdu. Gelişmiş sensörler, yapay zeka ve biyoteknoloji alanındaki son yenilikler, insanlığın karanlıkta algılama yeteneğini yeniden tanımladı. Güvenlikten tıbbi …