Enflasyonda hedef şaştı

Enflasyon Kasım Ayında Beklentileri Aştı!

Belce ÖRÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ücret zamlarından faiz indirim tarihine kadar ekonomide pek çok konunun merak konusu olan enflasyon oranını açıkladı. Kasım ayı enflasyon verilerine göre, beklentilerin üzerinde bir artış görüldü ve hedefler şaşırttı.

TÜİK’in verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 47.09 artarken, aylık bazda yüzde 2.24 artış gösterdi. Piyasanın kasım ayı enflasyon beklentisi ise aylık bazda yüzde 1.91, yıllık bazda yüzde 46.60 şeklindeydi.

Enflasyonu sürükleyen başlıca kalemler ise yıllık bazda yüzde 92.49 ile eğitim, yüzde 74.45 ile konut ve yüzde 59.38 ile lokanta ve oteller oldu. Kasımda fiyatları yüzde 5.10 artan gıda ve alkolsüz içecekler ise aylık bazda enflasyonu yükselten ana grup oldu. Eğlence ve kültür yüzde 2.88 ile ikinci sırada yer alırken, ev eşyaları yüzde 2.81’lik fiyat artışıyla üçüncü sırada yer aldı.

YOKSULUN DURUMU DAHA KÖTÜ

Merkez Bankası, 2024 yıl sonu gıda enflasyon tahminini yüzde 35.5’ten yüzde 41.8’e çıkardı. Ayrıca 2024 enflasyon tahmini de yüzde 44 olarak revize edildi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK-AR) tarafından yapılan değerlendirmede, yüzde 44 olan resmi yıl sonu enflasyon hedefinin tutmasının zor olduğu vurgulandı. Resmi gıda enflasyonu yüzde 48.57 iken dar gelirlilerin gıda enflasyonunun yüzde 86.2 olduğu belirtildi. Rapor, resmi verilere göre 2003’ten bu yana ortalama fiyatların 21 kat, gıda fiyatlarının ise 32 kat arttığını ortaya koydu.

ENAG’ın Enflasyon Verileri Yüzde 86.76

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, tüketici fiyatları kasımda bir önceki aya göre yüzde 4.06 arttı ve yıllık enflasyon oranı yüzde 86.76’ya yükseldi. TÜİK alt grupları incelendiğinde sağlıkta bir değişim olmazken, en yüksek artış yüzde 7.23 ile giyim ve ayakkabı sektöründe yaşandı.

Related Posts

Kripto parada ‘boğa’ kendini gösterdi: Bitcoin tüm zamanların rekorunu kırarak 118 bin doları aştı, Ethereum uçtu

ABD Başkanı Donald Trump’ın faiz indirimi çağrısı ve Ortadoğu’daki tansiyonun düşmesi, kripto para piyasalarında büyük bir sıçramaya yol açtı. Bitcoin 118.402 dolarla rekor seviyeye çıktı, Ethereum ise 3.000 dolar eşiğini geçti.

81 il için yerel kalkınma seferberliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 81 ilin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ili kalkınma seferberliğine dahil etmek amacıyla “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”nı uygulamaya aldıklarını belirterek, “Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik” dedi.

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.