Gözler Merkez’de! 3 Dev Bankadan Türkiye İçin Kritik Faiz Tahminleri

Merkez Bankası beşinci faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Gözler Merkez Bankası’nın faiz artırıp artırmayacağında.

TCMB Para Politikası Kurulu Eylül toplantısında bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltmişti. Böylece TCMB yeni yönetimi altında dördüncü faiz artışını gerçekleştirmişti.

Yabancı bankalar HSBC, Morgan Stanley ve Deutsche Bank da kendi tahminlerini açıkladı.

HSBC

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan gelecek haftaki toplantıda 250 baz puanlık faiz artışı bekliyor. HSBC Ekonomisti Melis Metiner tarafından kaleme alınan raporda Türkiye’nin perşembe günü büyük montanlı faiz artışı yapabileceği belirtildi.

Yıl sonunda politika faizinin yüzde 32,5 olması beklendiği belirtilen rapora göre perşembe günkü toplantıda 250 baz puanlık faiz artışı bekleniyor.

Açıklamada “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajını vermişti. Bu yorumlar, sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığı görüşümüzle uyumlu. Şimdilik yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyoruz ancak dezenflasyonist süreç hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse TCMB daha fazlasını yapabilir” ifadesine yer verildi.

MORGAN STANLEY

Morgan Stanley, Merkez Bankası’na yönelik faiz artırım beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Perşembe günü faizde 500 baz puanlık bir artış daha yapılarak yüzde 35’e çıkmasını bekliyor.

Morgan Stanley, TCMB’den bu ay 500, kasım ayında ise 250 baz puan faiz artırımı beklediğini duyurdu.
Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 26 Ekim’de politika faizini yüzde 30’dan yüzde 35’e yükselteceğini öngörürken, kasım ayında da faizin yüzde 37,50 seviyesine yükseltileceğini tahmin etti.

Morgan Stanley yayınladığı raporda, “TCMB’nin kısa vadeli hedeflerinde önemli bir yukarı yönlü revizyon yapacağına inanıyoruz. Enflasyon tahminlerini 2 Kasım’da açıklayacağı yeni Enflasyon Raporu’nda paylaşacak. Eylül ayında yayınlanan Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yılsonu tahmini yüzde 65 ile daha da yüksekti. Bizim yılsonu için yüzde 67,1 olan tahminimiz ve yüzde 68,0 olan anket beklentileri göz önüne alındığında, TCMB’nin daha önce yüzde 58 olan yılsonu tahminlerini bu seviyelere yaklaştırmasını bekliyoruz” dedi.

Morgan Stanley, TCMB’nin Kasım’dan sonra faiz artırımlarına ara vereceğini, 2024’ün ilk faiz artırımının Nisan ayında 250 baz puan olacağını öngördüklerini de ifade etti.

Morgan Stanley, “Politika profiline bağlı olarak ve makro ihtiyati tedbirler finansal piyasaları koşullarının nispeten sıkı olduğu bir ortamda, enflasyonun 2024 sonunda yıllık yüzde 42,5’e gerileyeceğini öngörüyoruz” değerlendirmesini de yaptı.

DEUTCHE BANK

Deutsche Bank ekonomistleri Yigit Onay ve Christian Wietoska, artan jeopolitik riskler ve bu risklerin Türkiye’nin enflasyon ve ödemeler dengesi dinamikleri üzerindeki olası etkilerini gözeterek, para politikası görünümüne ilişkin öngörülerini güncellediklerini ve artık kasım ve aralık aylarında TCMB’den 250’şer baz puanlık faiz artışı beklediklerini belirttiler.

Bloomberg HT’nin aktardığına göre, ekonomistler perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısında TCMB’den 500 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

YÜZDE 40’LIK BEKLENTİSİNİ ÖNE CEKTİ

Ekonomistler, faiz artışlarının bir haftalık repo faizinin yüzde 40’a ulaşmasıyla son bulacağı görüşlerini korumakla beraber, bu seviyeye önceki tahminlerine göre daha erken şekilde, yıl sonunda ulaşılacağını düşünüyor.

Kurum daha önce yüzde 40 nihai politika faizi seviyesine yerel seçimin ardından 2024’ün ikinci çeyreğinde ulaşılacağını öngörmüştü.

Notta, böyle bir politikanın, “Enflasyon beklentilerini kontrol altına alma, Merkez Bankası’nın ekonomiyi sürdürülebilir bir patikaya sokma ve kredibilitesini güçlendirme hedefleriyle daha uyumlu olacağı” ifade edildi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir