İç ticaret düzenlemelerine bu yıl da devam

İç Ticaret Düzenlemeleri Bu Yıl da Devam Ediyor

Ankara (İGFA) – Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, geçen yıl başlatılan haksız fiyat değerlendirmesinden perakende ticarete, otomotivden emlak sektörüne kadar pek çok düzenlemenin bu yıl da uygulanmaya devam edeceği belirtildi.

Bakanlık, iç ticaret düzenlemelerini 6 ana başlık altında özetleyerek ilgili değişiklikleri ve yönetmelikleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.

1. Haksız Fiyat Değerlendirmesi

  • Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle fahiş fiyat artışı cezasının üst sınırı 1 milyon TL’ye yükseltilirken, stokçuluk cezasının üst sınırı da 12 milyon TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, bir takvim yılında 3 defa stokçuluk cezası alanların iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılması mümkün hale getirildi.

2. Perakende Ticaret

  • 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, zincir mağaza şubelerinde glütensiz ürünlerin satışına ilişkin yeni düzenlemeler getirildi.

3. Sebze ve Meyve Ticareti

  • Kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin kiralama usulünde yapılan değişikliklerle ilgili düzenlemeler yürürlüğe girdi. Ayrıca, sebze ve meyve ticaretine ilişkin bazı düzenlemelerde değişiklikler yapılarak üretici örgütü belgesi alma şartları kolaylaştırıldı.

4. Otomotiv Sektörü

  • Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliklerle tescilsiz motorlu kara taşıtlarının ticareti kapsama alındı. Ayrıca, otomotiv sektöründe pazarlama ve satış kısıtlamalarıyla ilgili yeni düzenlemeler getirildi.

5. Emlak Sektörü

  • Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliklerle taşınmaz ticaretiyle ilgili yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartıyla ilgili önemli bir düzenleme yapıldı.

6. Elektronik Ticaret

  • Elektronik ticaret mevzuatı kapsamında getirilen yeni yükümlülüklerle, ticari faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılar için belirli düzenlemeler uygulamaya konuldu. Ayrıca, yerli elektronik ticaret pazarlarının yurt dışı satışlarının teşvik edilmesi amacıyla Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklikler yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir