İleri anne yaşı ve obezite, prematüre doğum oranlarını artırıyor

Dünya Prematüre Günü: Prematüre Doğumlarla İlgili Endişe Verici Bir Durum

17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde yapılan açıklamada, her yıl dünya genelinde yaklaşık 15 milyon bebeğin prematüre olarak doğduğu belirtildi.

Uzmanlar, son yıllarda prematüre doğum oranlarının artış gösterdiğine dikkat çekiyor. Bu artışın sebepleri arasında ileri anne yaşı, obezite, yardımcı üreme tekniklerinin yaygınlaşmasıyla artan çoğul gebelikler ve gebeliği etkileyebilecek sağlık sorunlarının tedavi edilebilir hale gelmesi bulunmaktadır.

Dr. Aliefendioğlu, prematüre bebeklerin sadece bebeği değil, aileleri ve sağlık çalışanlarını da etkilediğini vurgulayarak, “Bu bebeklerin hayati önem taşıyan temel yaşamsal ihtiyaçlarında destek gerekebilir. Özellikle gelişimini tamamlamamış organlar, prematüre bebekler için en hassas bölgelerdir” dedi.

28 haftadan önce doğan prematüre bebeklerin ilerleyen yaşlarında en az bir kronik sağlık sorunuyla karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu belirten Dr. Aliefendioğlu, “Bu sorunlar arasında serebral palsi, dikkat eksikliği, depresyon ve kronik akciğer hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklar bulunmaktadır. Uygun bakım ve tedavi ile bu sorunların önüne geçilebilir” şeklinde konuştu.

17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nün farkındalık yaratmak için büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Aliefendioğlu, “Prematüre bebeklerin sağlık yolculuğunda medikal müdahalelerin yanı sıra sevgi, destek ve moral de son derece önemlidir. Ailelere sağlanan destek, bu süreçte büyük önem taşımaktadır” dedi.

Related Posts

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.