Japonya’da iflaslar arttı

Kredi araştırma kuruluşu “Tokyo Shoko Research” en az 10 milyon (62 bin 300 ) borca sahip kurumsal son firmaların durumlarını inceledi.

Araştırmaya göre, Japonya genelinde 2024’ün ilk yarısında iflas eden kurumsal firma sayısı, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 arttı.

Yılın ilk 6 aylık döneminde ülke genelinde 4 bin 931 firma iflas etti. İflas eden firma sayısının, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı vurgulandı.

Bu sayının artışına, son dönemde Japon yeninin karşısındaki değer kayıpları ile yükselen ham madde maliyetleri olumsuz etki etti.

İflas eden firmaların bıraktığı toplam mali yükümlülük, önceki yıla kıyasla yüzde 22,8 artışla 721 milyar yene (4,49 milyar dolar) yükseldi.

Hizmet sektörü 1619 firmayla en fazla iflasın yaşandığı sektör olurken, ikinci sırada ise 947 firmayla inşaat sektörü yer aldı.

Kuruluş yetkilisi, açıklamasında “Zayıf yen kaynaklı fiyat artışlarına ayak uyduramayan firma sayısının gittikçe artmasından” endişe edildiğini bildirdi.

“Daha fazla firmanın, yükselen maliyetleri müşterilere yansıtacağını” ileri süren yetkili, 2024 yılı içinde iflas vakalarının 10 bini aşabileceğini belirtti.

Related Posts

81 il için yerel kalkınma seferberliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 81 ilin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ili kalkınma seferberliğine dahil etmek amacıyla “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”nı uygulamaya aldıklarını belirterek, “Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik” dedi.

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.