Nefes darlığı sadece yaşlılık değil, KOAH olabilir!

KOAH Hastalığı ve Önemli Bilgiler

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suna Kavurgacı, KOAH’ın nefes darlığı, öksürük, balgam gibi solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, uzun süreli devam eden, genellikle ilerleyici ve kalıcı bir hastalık olduğunu vurguladı. KOAH gelişiminde en önemli risk faktörü ise sigara kullanımı olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Kavurgacı, hava kirliliği, fosil yakıtların dumanına maruz kalma gibi sebeplerin de KOAH riskini artırdığını belirtti. Hastalığın vücudun bağışıklık sistemini bozduğunu ve mikroplarla savaşmayı zorlaştırdığını ifade etti. Özellikle kış aylarında mikropların yayılma olasılığının arttığını ve KOAH’lı hastaların daha savunmasız olduğunu aktardı.

‘Tedavide En Önemli Adım: Sigarayı Bırakmak’

Doç. Dr. Kavurgacı, KOAH’ın kronik ve ölümcül bir hastalık olduğunu vurgulayarak, hastalığın beraberinde ciddi sağlık sorunları getirebileceğine dikkat çekti. Hastalığın evrelendirilerek tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. Tedavide nefesi açıcı ilaçların kullanılabileceği ve sigaranın bırakılmasının en önemli adım olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde her 10 kişiden birinin KOAH hastalığına sahip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kavurgacı, ülkemizde ise tanısı konmuş hasta oranının yaklaşık yüzde 9 olduğunu ancak hala tanı almayan birçok hasta bulunduğunu söyledi.

Kadınlarda Artış Gözleniyor

40 yaş üstü erkeklerde daha sık görülen bir hastalık olmasına rağmen kadınlarda da sigara içme oranının artmasıyla KOAH görülme sıklığının arttığının altını çizen Doç. Dr. Kavurgacı, hastalığın belirtilerinin arttığı soğuk havalarda hastaların mikroplara ve sıcak-soğuk değişimlerine karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmanın önemine değindi.

Related Posts

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.