Otomotiv endüstrisi 3,1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

Türkiye Otomotiv Endüstrisi, Nisan Ayında 3 Milyar 146 Milyon Dolarlık İhracat Yaptı

Türkiye otomotiv endüstrisi, son verilere göre nisan ayında 3 milyar 146 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, sektörün geçen ayki ihracatı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi.

Otomotiv sektörü, Türkiye’nin toplam dış satımından yüzde 15 pay alıyor. En fazla dış satım, 1 milyar 284 milyon dolarla “tedarik endüstrisi” grubunda gerçekleşti.

Geçen yılın aynı ayına kıyasla nisanda binek otomobil ihracatı yüzde 4 azaldı ve 895 milyon dolara geriledi. Diğer yandan, otobüs, minibüs ve midibüs dış satımı yüzde 9 artarak 240 milyon dolara yükseldi.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı yüzde 33 artarak 513 milyon dolara, çekicilerin ihracatı ise yüzde 137 artarak 145 milyon dolara ulaştı.

Almanya, tedarik endüstrisinde en çok ihracat yapılan ülke olmaya devam ediyor. Almanya’ya ihracat yüzde 21 artış gösterdi. Ayrıca, Fransa’ya yüzde 19, Romanya’ya yüzde 30, İspanya’ya yüzde 33, Polonya’ya yüzde 39, Belçika’ya yüzde 37, Fas’a yüzde 40 oranında ihracat artışı yaşandı.

Binek otomobillerde ise en çok ihracat Fransa’ya gerçekleşti, ancak yüzde 26 oranında azaldı. Diğer taraftan, İspanya’ya yüzde 29, Almanya’ya yüzde 19, Hollanda’ya yüzde 71, İsveç’e yüzde 45 düşüş gözlemlendi. Bu dönemde Birleşik Krallık’a yüzde 24, İtalya’ya yüzde 66, Polonya’ya yüzde 100, Slovenya’ya yüzde 196, Belçika’ya ise yüzde 183 oranında ihracat artışı yaşandı.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Almanya’ya yüzde 492, İtalya’ya yüzde 141, İspanya’ya yüzde 168, Slovenya’ya yüzde 104 oranında ihracat artışı gerçekleşirken, Fransa’ya yüzde 16, Belçika’ya ise yüzde 29 düşüş kaydedildi.

Çekiciler ihracatında ise Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Fransa’ya üç haneli ihracat artışları yaşandı. Nisan ayında en büyük ülke pazarı olan Almanya’ya yüzde 44 artışla 529 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi. İkinci sıradaki Fransa’ya 355 milyon dolar ve üçüncü Birleşik Krallık’a ise 319 milyon dolarlık ürün gönderildi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, verileri değerlendirerek yaptığı açıklamada, yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatının yüzde 6,5 artarak 12 milyar 635 milyon dolara ulaştığını belirtti. Ayrıca, geçen ayın bugüne kadarki en yüksek nisan ayı ihracatının gerçekleştirildiğini ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ile çekicilerin ihracatında büyük artışlar yaşandığını dile getirdi. Özellikle Almanya, Polonya, Slovenya ve diğer ülkelere yapılan ihracatın önemli ölçüde arttığını vurguladı.

Related Posts

Enflasyon sıfıra indi!

İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), Nisan 2025’e ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Ülkede yıllık enflasyon martta yüzde 0,3 seviyesindeyken, nisanda yüzde 0’a geriledi. Piyasa beklentisi ise enflasyonun yüzde 0,2’ye düşmesi …

Bakan Bolat, nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi: Hedefimiz, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmek

Bakan Bolat, nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi: Hedefimiz, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmek

En yüksek emekli promosyonu veren bankalar belli oldu: Mayıs ayıyla bankalar güncelledi

Milyonlarca emekli için büyük fırsatlar sunan emekli promosyon kampanyaları Mayıs 2025’te yeniden güncellendi. Bankalar arasında promosyon yarışı hız kazanırken, en yüksek ödeme yapan banka 27.000 TL’ye kadar nakit fırsatı sunuyor. Peki, hangi banka ne kadar promosyon veriyor?

İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıktı

İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıktı

E-ithalatta ‘zehirli ayakkabı’ tehlikesi

Ayakkabı ile ev ve mutfak eşyası üreticileri, yurt dışından e-ithalat yoluyla yurda giren ürünlerde kanserojen riski olduğu gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı ile temasa geçti.

Gazlı içeceklere 5 TL’lik zam

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gazlı içeceklere zam yapıldığını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir