Pankreas kanserinin habercisi olabilecek altı belirti

Her yıl bu hastalığa yakalanan 10.000 kişinin büyük çoğunluğu üç ay içinde hayatını kaybediyor ve sorunun bir kısmı da hastalığın sıklıkla çok geç fark edilmesinden kaynaklanıyor.

Pankreas Kanseri Eylem Örgütü, kamuoyunu hastalığın sıklıkla göz ardı edilen “gizli” uyarı işaretleri konusunda dikkatli olmaya çağırıyor.

BUNLARA DİKKAT

Dikkat edilmesi gereken altı belirti arasında kalıcı yorgunluk, karın veya sırt ağrısı, ciltte veya gözlerde sararma, dışkıdaki değişiklikler, açıklanamayan kilo kaybı ve hazımsızlık yer alıyor.

Uzmanlar, pankreas kanserinin belirtilerinin belirsiz olması nedeniyle yaygın kanserler arasında en yanlış teşhis edilen türlerden biri olduğunu söylüyor.

Hastaların yüzde 43’ünden fazlası, hastalığı ilk kez, daha önce birkaç kez doktora gittikten sonra, acil servise taşınan bir durum sırasında öğreniyor.

Tek çare ameliyattır ve hasta acil servise gitmeyi gerektirecek türde ağrı çektiğinde, kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmış olacağından ameliyat artık bir seçenek olmaktan çıkar.

Günümüzde, her on hastadan sekizi ameliyatın artık mümkün olmadığı bir süreçte teşhis ediliyor.

HAYATINI KAYBEDEN ÜNLÜLER 

Son olarak bir dönem İngiltere Milli Takımı’nın başında görev alan teknik direktör Sven-Göran Eriksson, pankreas kanseri nedeniyle hayatının son aylarını yaşarken kamuoyuna veda açıklamasını yayınladı.

Diğer ünlü mağdurlar arasında, Ocak 2016’da 69 yaşında ölen “Harry Potter” yıldızı Alan Rickman da yer alıyor. Profesör Snape’i canlandıran aktör, bir önceki yıl ağustos ayında geçirdiği felç sonucu teşhis edilmişti.

“Hayalet” ve “Dirty Dancing”in başrol oyuncusu Patrick Swayze’ye de 2007’de teşhis konuldu. Teşhis konulduğu sırada kanser karaciğerine yayılmıştı. Eylül 2009’da 57 yaşında vefat etti.

Related Posts

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.