Sağlık deposu zerdeçalın ana maddesi kurkumin’in 5 bilimsel faydası!

Doğal Antioksidan Kurkuminin Sağlığımıza Faydaları

Binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan kurkumin, bilim dünyası tarafından yakından incelenmeye devam ediyor. Zerdeçalın doğal kaynağı olan kurkumin, yemeklere baharat olarak eklenirken aynı zamanda çay, smoothie ve salatalara da eklenebiliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, kurkuminin emilimini artırmak için karabiber ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketilmesini öneriyor.

1- İltihabı Azaltır ve Stresi Dengeler

Kurkumin, vücutta iltihabı azaltıcı ve oksidatif stresi dengeleyici etkisiyle güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda kronik iltihaplanmayı azaltma potansiyeliyle kalp hastalıkları, diyabet ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorununa karşı koruyucu etkiye sahiptir.

2- Bağışıklık Sistemini Destekler

Kurkumin, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Vücudu mikroplara karşı koruyan kurkumin, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağlar.

3- Sindirim Sistemini Korur

Kurkumin, sindirim sağlığını destekler ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltarak sindirim sorunlarına karşı fayda sağlar. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir rol oynar.

4- Kalp ve Damar Sağlığına Faydalıdır

Kurkuminin anti-inflamatuar etkisi, kalp ve damar sağlığını destekler. Damar sertliği riskini azaltan kurkumin, aynı zamanda kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlar.

5- Zihinsel Fonksiyonları Destekler

Kurkumin, beyin hücrelerini korur, hafıza fonksiyonlarını destekler ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önler. Ayrıca depresyon belirtilerini hafifletebileceği yönünde yapılan bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

Kurkuminin sağlığa olan bu önemli faydalarının yanı sıra, yüksek miktarda tüketildiğinde mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabileceğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlığı olanların doktor kontrolünde kurkumini tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Çinko nedir ve neden ihtiyaç duyarız?

Vücudumuz çinkoyu yalnızca yiyeceklerden alabilir, ancak her zaman kolayca emilemez. Peki yeterince çinko aldığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Ve yeterince almazsanız ne olur?

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.