Sakarya’da 10 ayda üretilen her 10 araçtan 7’si dünya yollarında

Sakarya’dan Yılın 10 Ayında Yapılan Araç İhracatı Rekor Kırdı

Sakarya’da yılın 10 ayında üretilen 229 bin 741 aracın yüzde 74,5’ine denk gelen 171 bin 72’si ihraç edildi. Bu rakamlarla Sakarya, Türkiye’de önemli bir ihracat merkezi konumunda bulunmaktadır.

Ocak-Ekim döneminde toplam ihracatta 5 milyar 275 milyon 438 bin dolar dış satım yaparak tarihi bir rekor kıran Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir ve Gaziantep’in ardından 7’nci sırada yer almaktadır.

Kent ihracatının yüzde 88’ini otomotiv sektörü oluşturmaktadır. Sakarya, Toyota, TürkTraktör ve Otokar gibi önemli üretim tesislerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu tesisler aracılığıyla gerçekleştirilen dış satımla Sakarya, ülke ekonomisine 4 milyar 645 milyon 157 bin dolar döviz kazandırmıştır.

Sakarya’da üretilen araçların yüzde 74,5’i 171 bin 72 adet ile yurt dışına gönderilmiştir. Bu da kentin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Günde 753 araç üretilerek banttan indirilmektedir. Toplamda 187 bin 835 otomobil, 1714 midibüs, 1342 otobüs, 955 küçük kamyon, 114 kamyonet ve 37 bin 781 traktör Sakarya’da üretilmiştir. Üretim ve ihracatta önde gelen firmalar arasında Toyota, TürkTraktör ve Otokar yer almaktadır.

Sakarya, Türkiye’nin taşıt üretiminin ve ihracatının önemli bir bölümünü tek başına gerçekleştirmektedir. Bu da ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır.

Related Posts

Kripto parada ‘boğa’ kendini gösterdi: Bitcoin tüm zamanların rekorunu kırarak 118 bin doları aştı, Ethereum uçtu

ABD Başkanı Donald Trump’ın faiz indirimi çağrısı ve Ortadoğu’daki tansiyonun düşmesi, kripto para piyasalarında büyük bir sıçramaya yol açtı. Bitcoin 118.402 dolarla rekor seviyeye çıktı, Ethereum ise 3.000 dolar eşiğini geçti.

81 il için yerel kalkınma seferberliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 81 ilin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ili kalkınma seferberliğine dahil etmek amacıyla “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”nı uygulamaya aldıklarını belirterek, “Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik” dedi.

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.