Sanatçı ve aktivistlerden Anayasa Mahkemesi’ne açık mektup: Türkiye hayvan hakları bakımından kritik bir eşikte

Sanatçı ve Aktivistlerden Anayasa Mahkemesine Açık Mektup: Türkiye Hayvan Hakları Bakımından Kritik Bir Eşikte

Sanatçı, aktivist, avukat, yazar, yönetmen ve akademisyenlerden oluşan 350 kişi, kamuoyunda “katliam yasası” olarak bilinen ve sokakta yaşayan hayvanların toplanmasını ve öldürülmesini öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine seslendi. Açık mektupta Avukat Akın Atalay, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, illüstratör Aslı Alpar, araştırmacı ve yazar Bekir Ağırdır, yazar Emine Uşaklıgil, gazeteci Erol Önderoğlu, akademisyen Esra Mungan, yönetmen ve DEM Parti Ankara İl Eş Başkanı Fatih Kanat, avukat Hülya Gülbahar, radyo programcısı İlksen Mavituna, emekli büyükelçi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan, dilbilimci ve çevirmen Necmiye Alpay, yazar Oya Baydar, akademisyen Öget Öktem Tanör, radyo programcısı ve genel yayın yönetmeni Ömer Madra, akademisyen Sibel Özbudun, oyuncu Sinan Çalışkanoğlu, akademisyen Şahika Yüksel, müzisyen ve aktivist Şanar Yurdatapan ve oyuncu Tilbe Saran gibi isimler yer aldı.

“Toplumun %85’i Sokakta Yaşayan Hayvanların Öldürülmesine Karşı”

Mektupta, Anayasa Mahkemesine hitaben, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikler sonrası sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesine izin verilmesinin hayvan haklarına yönelik büyük bir tehdit olduğu vurgulanmıştır. Değişiklikler sonrası Türkiye genelinde artan hayvan katliamı haberleri ve işkence görüntüleri, toplumda büyük infiale neden olmuş ve yasanın kaldırılması için kitlesel eylemlerin düzenlenmesine sebep olmuştur.

“Türkiye’ye Yönelik Boykot Çağrıları”

Yasa değişikliklerine karşı dünya genelinde büyük bir tepki oluşmuş ve uluslararası platformlarda Türkiye’ye yönelik boykot çağrıları yapılmıştır. Uluslararası kuruluşlar, yasanın hayvan haklarına aykırı olduğunu ve acilen iptal edilmesi gerektiğini belirtmiştir.

“Türkiye Hayvan Hakları Bakımından Kritik Bir Eşiktedir”

Değişiklikler öncesi uygulanan kısıtlaştır-aşıla-yerinde yaşat modelinin sokak hayvanlarının yaşam hakkını korumak adına en etik ve etkili yol olduğu belirtilmiştir. Uzmanlar, eş zamanlı kısırlaştırma uygulamalarının sokaktaki hayvan popülasyonunu azaltabileceğini dile getirmektedir. Türkiye, hayvan hakları bakımından kritik bir dönemdedir ve yasanın hızla iptal edilmesi gerekmektedir.

Related Posts

İran basını: Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İsrail saldırısında yaralandı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın İsrail’in 16 Haziran’da Tahran’a düzenlediği bir saldırıda yaralandığı bildirildi.

Texas’taki Mistik Kampı ‘sel alanı’ statüsünden çıkarıldı

ABD’nin Texas eyaletinde meydana gelen selde 27 kişinin hayatını kaybettiği ‘Mistik Kampı’nın, ‘Özel Sel Tehlikesi Alanı’ statüsünden çıkarıldığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihi konuşması İsrail’den Yunanistan’a manşetlerde: ‘Tarihte yeni bir sayfa açıldı’

Dünya, terör örgütü PKK’nın silah bırakma töreninin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü AK Parti Kızılcahamam Kampı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmaya kilitlendi. Erdoğan’ın 47 yıllık terör belasını bitmek üzere olduğunu …

Almanya meğer PKK’yı değil Türkleri izliyormuş

Berlin; PKK’yı yasaklamasına rağmen korumaya devam ediyor. PKK’lıların listesini Türkiye’ye sızdırdığı iddiasıyla bir Türk konsolosluk çalışanı ile Türk kökenli bir polisin evleri basıldı. Haklarında soruşturma açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ankara’yı hak ettiği hizmete kavuşturuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ankara’yı hak ettiği hizmete kavuşturuyoruz

CHP’li Meclis Üyesine ölüm tehdidi

31 Mart 2024’teki yerel seçimlerde AKP’den CHP’ye geçen Bayrampaşa Belediyesi’nde çarşamba günü meclisin CHP’li üyeleri Saki Teker ve Ali Karahasanoğlu’nun partiden istifa ettiklerini açıklamasının ardından CHP’li meclis üyesi Deniz Uykan da partiden istifa etmesi için ölüm tehditleri aldığını öne sürdü.