Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

STRIKE İsmiyle Tanıtılan İnovatif İHA Modülü, NATO İnovasyon Hackathon 2025 Yarışmasında İlk 10’a Seçildi

Aksaray’dan Metin Kurt

Dünya genelinden 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik sektöründe çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü, uluslararası jüri tarafından ilk 10 proje arasına seçildi. Proje ayrıca NATO’nun askeri ve sivil teknolojileri bir araya getiren DIANA programına başvuru için özel davet aldı.

Arılardan İlham Alan STRATEJİK TEKNOLOJİ

Skytech Robotik Teknolojileri firması adına yarışmaya katılan ekip, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve ROMER Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin ile birlikte ASÜ Teknik Bilimler MYO Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu’dan oluşuyordu. Ekip, arıların tehditlere karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarını analiz ederek, bu stratejileri teknolojik bir yapıya dönüştürdü.

Geliştirilen yapay zekâ destekli STRIKE modülü, insansız hava araçlarına (İHA) karşı saldırıların ardından hedefin yaklaşık konumunu tespit edebilir ve gerçek zamanlı veri işleme kabiliyetiyle sahaya istihbari bilgi sağlayabilir. Bu sayede muharebe alanlarında operasyonel farkındalık önemli ölçüde artmaktadır.

Tatbikatta Gerçek Mermilerle Test Edilen STRIKE Modülü

Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu, STRIKE modülünün TÜBİTAK destekli bir Ar-Ge süreciyle geliştirildiğini belirtti. Bakırcıoğlu, sistemin savunma sanayiinde giderek yaygınlaşan otonom sistemlere “güvenlik katmanı” olarak entegre edilebilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.

Modül, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın düzenlediği gerçek mühimmatlı bir tatbikatta da başarıyla test edildi. Bakırcıoğlu, “Dronumuz vurulduğunda STRIKE modülü saldırının geldiği yönü analiz ederek anında yayınladı. Ancak birkaç derecelik sapmalar yaşandığını tespit ettik. Bu doğruluk oranını artırmak için yapay zekâ modelimizi geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi’ne Katkı Sağlayan Özgün Bir Proje

Savunma ve güvenlik alanında uygulamaya yönelik özgün çözümler sunan STRIKE modülü, mekatronik ve robotik disiplinlerin potansiyelini vurgulamaktadır. Yerli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna doğrudan katkıda bulunan proje, NATO Science and Technology Organization (STO) tarafından desteklenerek, Information Systems Technology (IST) paneline davet edildi.

Bilimsel Ar-Ge Çalışmalarıyla Güçlü Türkiye İçin Bir Adım Daha

ASÜ’li akademisyenlerin liderlik ettiği bu tür projeler, savunma sanayiinde yerli yetenekleri artırmanın yanı sıra, uluslararası alanda da Türk mühendisliğinin başarısını kanıtlamaya devam etmektedir.

Related Posts

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Bebeklerde sıtma tedavisinde tarihi izin çıktı

Sıtma, özellikle bebekler ve küçük çocuklar için ölümcül tehdit olmaya devam ediyor. Novartis, bebekler için özel olarak geliştirilen ilk sıtma ilacına İsviçre’de onay alarak büyük bir adım attı. Swissmedic kurumundan gelen bu onay, 2 kilogramdan 5 …

Ağaç ölümlerinin üstündeki sis bulutu kalktı: Bilim adamların şoke eden keşif

Tropik bölgelerde ağaç ölümleri tehlikeli bir hızla artarken, doğa bilimciler şimdiye dek göz ardı edilen bir tehdide dikkat çekiyor: Kısa süreli ama yıkıcı gök gürültülü fırtınalar. Cary Institute of Ecosystem Studies’tan orman ekoloğu Evan Gora’nın …

Mavi ekran hatası tarih oluyor! Yeni arka plan artık böyle gözükecek!

Windows’un ikonik mavi ekran hatası değişiyor. Yıllardır kullanılan arka plan yerini siyah ekrana bırakacak.

Gökyüzünde hayat kurtaran teknoloji! Acil yardımda devrim

Kendi kendini yönetebilen ambulans drone, acil müdahale süreçlerini yeniden tanımladı. 120 kiloya kadar hasta taşıyabilen ve saatte 110 kilometre hızla 150 kilometre mesafeye ulaşabilen bu otonom drone, tasarımcısına 20 bin dolar ödül kazandırdı …