Tuvaletlere neden 100 Numara deniyor? Parfümün ilk ismi neydi?

Dünya Tuvalet Günü Kutlu Olsun!

Bugün, Dünya Tuvalet Günü olarak kutlanıyor. İnsanlık için tuvalet kültürünün önemi, doğadan çıkıp medeniyete evrildiği tarihi bir süreçtir. Binlerce yıl önce Sümerler ve Roma gibi medeniyetler, tuvalet teknolojisini Avrupa’ya tanıttılar. Ancak Orta Çağ’ın karanlığında, hijyen ve bilim geri planda kaldı ve şehirler pislik ve hastalık yuvasına dönüştü.

Avrupalılar, tuvaletlerini oturaklara yapar ve camdan sokağa dökerlerdi. Soylular ise bu pislikten korunmak için dev şemsiyelerle dolaşırlardı. Sokaklarda yürüyenler, başlarına tuvalet artıklarının boca edilmesini önlemek için “Heed your hand!” (Elindekine dikkat et!) diye bağırarak ilerlerdi. İskoçlar ise daha kibar bir şekilde “Gardly loo!” (Dikkat et!) derler, Fransızlar da “Gardez l’eau” diyerek aynı uyarıyı yaparlardı. Hatta bazıları, çevreyi rahatsız etmemek için lazımlığı boşaltmadan önce “Alerteee” diye seslenirdi

Bu durumlar, Fransızların parfümü icat etmesine neden oldu. “Eau de Toilette” yani “tuvalet suyu” da bu dönemden kalmıştır. Osmanlı’nın Paris elçisi Yirmi Sekiz Mehmet Çelebi, Fransızların tuvalet sonrası parfüm döktüklerinden bahseder. Ancak parfüm ve dışkı kokusu birleştiğinde ortam daha da dayanılmaz hale gelirdi.

Avrupa’da idrardan ve dışkıdan korunmak için geniş şapkalar takılırdı. Fötr şapkanın kökeni de ilginçtir. Avrupa, modern tuvalet ve hijyen sistemlerine ancak 20. yüzyılda geçebildi. Bizim kültürümüzde de tuvaletler için farklı isimler kullanılır. WC, İngilizce “Water Closet” yani su dolabı anlamına gelir. Klozet, Fransızca “küçük kapalı yer” demektir. “Hela”, “kenef” ve “abdesthane” kelimeleri ise dilimizde yaygın olarak kullanılır.

Bu arada, “100 numara” ifadesinin kökeni de oldukça ilginçtir. Fransızlar otellerde oda numaralarını belirlerken, tuvaletleri “00” işaretle, yani numarasız bırakırlardı. Bu durumu yanlış anlayan Cumhuriyet dönemi Fransa’ya giden bazı Türk bürokratlar ve zenginler, “00” yani “sans numero”yu, “cent numero” yani 100 numara olarak algıladılar. Ülkeye döndüklerinde tuvalete 100 numara demeye başladılar ve bu deyim zamanla dilimize yerleşti.

Dil bazen ilginç öykülere sahiptir ve tuvalet kültürümüz de bu tür ilginçliklerle doludur. Bu Dünya Tuvalet Günü’nde, tuvalet kültürünün tarihsel ve kültürel önemini hatırlamak ve hijyen konusunda farkındalık yaratmakta fayda var!

Related Posts

DEM Parti’den CHP’li belediyelere operasyona tepki: ‘Barış umutlarını hedef alıyor’

DEM Parti’den CHP’li belediyelere yönelik operasyona karşı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Demokrasiye yönelen her müdahale, toplumsal barış ve çözüm umutlarını hedef alıyor” denildi.

Gözaltına alınan Zeydan Karalar’dan Adanalılara çağrı

Gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adanalılara çağrıda bulundu. Karalar, “Bugün saat 12.30’da Adana Büyükşehir Belediyesi Taş Bina önünde buluşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Alman istihbaratı: ‘Ruslar cephede kimyasal kullanıyor’

Alman Federal İstihbarat Servisi BND, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kimyasal silah kullanmaya başladığını iddia etti.

Ayı merakı canına mal oldu

Romanya’nın ünlü Transfagaraşan yolunda, Posada-Vidraru Oteli yakınlarında meydana gelen olayda, motosikletiyle seyahat eden bir İtalyan turist, vahşi bir ayıyla tehlikeli şekilde yakınlaştı. Observator News’in aktardığına göre turist, ayıyı eliyle …

Son Dakika… CHP lideri Özel’den iktidara çok sert emekli zammı tepkisi

Son Dakika… CHP Lideri Özgür Özel, emekliye verilen emekli zammına çok sert tepki gösterdi. Özel ayrıca 2 ayrı kanun teklifi verileceğini duyurdu.

CHP’li eski milletvekili Ahmet Melik hayatını kaybetti

16. Dönem CHP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Melik hayatını kaybetti. Melik, 5 Temmuz Cumartesi günü Şanlıurfa’da son yolculuğuna uğurlanacak.