Ukrayna’dan çifte vatandaşlık hamlesi

Ukrayna Parlamentosu Çifte Vatandaşlık Yasasını Onayladı: İşte Detaylar

Ukrayna Parlamentosu, uzun süredir tartışılan çifte vatandaşlık yasasını nihai okumada onayladı. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin 2019’daki seçim vaatleri arasında yer alan bu düzenleme, anayasal tartışmalar ve demografik zorluklar nedeniyle gecikmişti. Ülkenin 1992’de yaklaşık 52 milyon olan nüfusu, 2021’de 41 milyona, Rusya’nın geniş çaplı saldırısının ardından ise yaklaşık 30 milyona geriledi. Ukrayna’dan ayrılan ve geri dönme ihtimali düşük olan mültecilerle bağları sürdürmek, bu yasanın temel amaçlarından biri olarak öne çıkıyor.

Göçmen Krizi ve Yeni Yasanın Rolü

Ukrayna Ulusal Birlik Bakanlığı verilerine göre, yurt dışında 20 milyondan fazla Ukrayna kökenli insan yaşıyor. Bunların 4.3 milyondan fazlası Avrupa Birliği’nde geçici koruma altında bulunuyor ve yakın zamanda AB ülkelerinin vatandaşlığına hak kazanabilirler. Daha önce Ukrayna vatandaşlığından çıkmadan yeni bir ülkenin pasaportunu almak yasal bir boşluktaydı. Yeni yasa ile bu durum resmileşerek, yurt dışında yaşayan Ukraynalıların ana vatanlarıyla bağlarını sürdürmeleri teşvik ediliyor.

Savaşa Rağmen Belirsizlikler ve Dost Ülkeler

Ancak yasanın ne kadar etkili olacağı konusunda soru işaretleri bulunuyor. Özellikle 18-60 yaş arası erkeklerin askere alınma riski nedeniyle Ukrayna pasaportu başvurusunda bulunmaktan çekinebileceği belirtiliyor. Pasaport başvurularının sadece Ukrayna içinde yapılabiliyor olması da yurt dışındaki Ukraynalılar için bir engel teşkil ediyor.

Yeni düzenleme sadece “dost ülkeler” ile çifte vatandaşlığa izin verecek. Hükümetin belirleyeceği bu liste, büyük olasılıkla Rusya’ya yaptırım uygulayan AB ülkeleri ve diğer devletlerden oluşacak. Macaristan gibi geçmişte on binlerce Ukraynalı’ya pasaport verdiği iddia edilen ülkelerle ilişkilerin bu yasa sayesinde bir nebze rahatlayabileceği düşünülüyor.

Yabancı Savaşçılara Kolaylık Sağlıyor

Yasa, Ukrayna için savaşan yabancı askerlere de kolaylaştırılmış vatandaşlık yolu sunuyor. Normalde beş yıl olan ikamet şartı bir yıla indiriliyor. Ancak Rusya ve Belarus vatandaşları için durum farklı; Ukrayna pasaportu alabilmeleri için kendi vatandaşlıklarından feragat etmeleri gerekiyor ki bu durum, söz konusu ülkelerde tutuklanma riski taşıyor. İşgal altındaki Ukrayna bölgelerinde Rus pasaportu verilen kişiler ise Ukrayna tarafından hâlâ Ukrayna vatandaşı olarak kabul ediliyor ve yasal takibata uğramayacaklar.

Related Posts

CHP kurultay davasının ertelenmesine tepkili, yazın yurttaşın gündemini konuşmak istiyor: ‘Yaz boyu CHP konuşulsun istiyorlar’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinde değişimin yaşandığı kurultay davasının 8 Eylül’e ertelenmesiyle ilgili “Bugünkü duruşmanın da; sonuç odaklı değil, partimizi tartıştırmaya, iktidar yürüyüşümüzü kesmeye, mücadele azmimizi kırmaya yönelik süreç odaklı bir siyasi operasyon olduğu ortadadır” dedi. Dava nedeniyle CHP genel merkezinde toplanan partililer ise kararı “Bu süreç bugün bitmeliydi. Erteleme olması bile haksızlık” gibi yorumlarla karşıladı. “İktidar yaz boyu CHP’yi tartıştırmak istiyor” diyen CHP kurmayları “Biz mitinglerimize devam edeceğiz. Bugün Saraçhane’de olacağız. 5 Temmuz’da Amasya’dayız. Yazın mitinglere hiç ara vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hindistan’daki festivalde izdiham: 3 ölü, 50’den fazla kişi yaralandı

Hindistan’ın Odisha eyaletindeki festivalde çıkan izdihamda 3 kişinin hayatını kaybettiği açıkladı. 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, YAKLAŞIK 50 KİŞİ YARALANDI Hindistan’ın doğusundaki Odisha eyaletindeki festivalde çıkan izdihamda 3 kişi yaşamını yitirdi …

2 çocuk annesi kasap: ‘Kadın eli değen her yer güzelleşiyor’

Kayseri’nin Talas ilçesinde 2 çocuk annesi Hülya Germirlioğlu (40), 8 yıldır kasaplık yapıyor. İlçenin tek kadın kasabı olan Germirlioğlu, “Kasaplık mesleği aslında kolay kolay bir kadının tercih edebileceği bir meslek değil. Fakat, bence temizlik, açısından olsun, etlere verilen şekiller açısından olsun kadın eli değen her yer çok güzelleşiyor. Mesela, çoğu müşterilerimiz geldiğinde ‘şekerci dükkanı gibi’, ‘hiç kasap gibi kokmuyor. Burası ne kadar güzel’ diyorlar.”

Açıklamalar peş peşe geldi: İki şehirde denize girmek yasaklandı

Karadeniz’e kıyısı bulunan Düzce ve Sakarya’da olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle denize girilmesine izin verilmiyor.

Adıyaman’da kafa kafaya facia: 4 kişi öldü

Adıyaman’da hafif ticari araç ile otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi öldü.

İran kayıplarını uğurladı: Tahran’da binlerce kişi katıldı

İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden yetkililer ve bilim insanları için Tahran’da cenaze törenleri düzenlendi. Törene binlerce kişi katılırken “ABD’ye ölüm” ve “İsrail’e ölüm” sloganları atıldı. Törene, başta Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan olmak üzere çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.