Vatandaşın cebinden 43.4 milyar lira çıkacak: Bu soygundan vazgeçin

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Yolda

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın son tebliği, akaryakıt harcamalarını gider olarak kaydeden vergi mükelleflerini yakından ilgilendiriyor. Buna göre, ticari amaçla kullandıkları araçlarına 31 Aralık 2024’e kadar Taşıt Tanıma Sistemi taktırmaları gerekiyor.

Bu kararın kaçak akaryakıtı engellemeyi amaçladığı belirtiliyor. Taşıt sahipleri, UTTS.gov.tr adresinden temin edecekleri cihazları taşıt montaj firmalarından alabilecekler. İlk aşamada 15 milyon ardından 5 milyon araca bu sistem zorunlu hale getirilecek.

43 Milyar 440 Milyon Lira Tahsil Edilecek

UTTS olmayan sürücüler akaryakıt istasyonlarından yakıt alamayacaklar. Her sürücü, bu sistemi taktırmak için 2.172 lira ödeyecek ve toplamda 43 milyar 440 milyon lira tahsil edilmesi planlanıyor. Ayrıca, 8 bin benzin istasyonuna da 5 milyar liralık cihazlar takılacak.

CHP’nin Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi için “Bu soygundan vazgeçin” diyerek tepkisini dile getirdi. Yavuzyılmaz, vatandaşların ve akaryakıt firmalarının yeni bir masrafa girmek zorunda kalacağını belirtti.

Kimler Sistemi Taktıracak?

Akaryakıt harcamalarını gider olarak kaydeden her vergi mükellefi, ticari amaçla kullandığı araçlarına 31 Aralık 2024’e kadar Darphane’nin vereceği Taşıt Tanıma Birimi cihazını taktırmalıdır. 1 Temmuz 2025’ten itibaren ise hem bireysel hem de ticari tüm sıfır araçlar için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu hale gelecek.

Related Posts

Kripto parada ‘boğa’ kendini gösterdi: Bitcoin tüm zamanların rekorunu kırarak 118 bin doları aştı, Ethereum uçtu

ABD Başkanı Donald Trump’ın faiz indirimi çağrısı ve Ortadoğu’daki tansiyonun düşmesi, kripto para piyasalarında büyük bir sıçramaya yol açtı. Bitcoin 118.402 dolarla rekor seviyeye çıktı, Ethereum ise 3.000 dolar eşiğini geçti.

81 il için yerel kalkınma seferberliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 81 ilin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ili kalkınma seferberliğine dahil etmek amacıyla “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”nı uygulamaya aldıklarını belirterek, “Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik” dedi.

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Starbucks’ı satın alacaklar ortaya çıktı: Milyarlarca dolar önerdiler

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks’a verilen teklif ortaya çıktı. Çin’deki operasyonunu satın almak isteyen grupların teklifi dudak uçuklattı.

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.